Και ένα πράγμα που πρέπει πάντα να αποφεύγετε
[Πηγή: Animal Humane Society]
Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να γίνει άβολη - ακόμη και επικίνδυνη - για το σκύλο μας.
Υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε το σκύλο μας δροσερό και ασφαλή τις ζεστές μέρες.
Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει πρόσβαση σε αρκετή σκιά και πόσιμο νερό.
Εάν διασκεδάζετε στον ήλιο, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει πρόσβαση σε αρκετή σκιά. Θυμηθείτε να γεμίζετε συχνά το νερό του, καθώς αυτό μπορεί να ζεσταθεί γρήγορα μια καλοκαιρινή μέρα με πολλή ζέστη - ειδικά αν είναι σε μεταλλικό μπολ.
Η ηλικία, η υγεία, η φυλή, ακόμη και το χρώμα της γούνας παίζουν ρόλο στο πόσο αντέχει ο σκύλος τη ζέστη. Εάν ο σκύλος φαίνεται να μην είναι άνετα, μπείτε σε εσωτερικό χώρο.
Ελέγξτε το πεζοδρόμιο πριν βγάλετε βόλτα το σκύλο σας.
Εάν το πεζοδρόμιο είναι πολύ ζεστό για τα γυμνά πόδια σας, είναι επίσης πολύ ζεστό για το σκύλο σας. Προτείνουμε να προγραμματίσετε τις βόλτες σας το πρωί και το βράδυ, για να αποφύγετε τις ώρες αιχμής του ήλιου, όταν το έδαφος μπορεί να είναι επικίνδυνα ζεστό και να κάψει τις πατούσες του σκύλου.
Προτιμήστε το γρασίδι όποτε μπορείτε και θυμηθείτε, εάν απολαμβάνετε μια καλοκαιρινή βόλτα και ο σκύλος σας αρχίζει να σηκώνει τα πόδια του ή να κουτσαίνει, ήρθε η ώρα να γυρίσετε σπίτι.
Περιορίστε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.
Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο και την ένταση του παιχνιδιού. Τα σκυλιά με πολλή ενέργεια δεν ξέρουν πότε να σταματήσουν και βασίζονται σε εσάς για να κάνετε υπεύθυνες επιλογές για αυτούς. Δοκιμάστε να μεταφέρετε το παιχνίδι σε εσωτερικό, δροσερό χώρο.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα σκυλιά με κοντή μύτη.
Οι ράτσες με κοντή μύτη (όπως τα μπουλντόγκ, τα πεκινουά κ.α.) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, όταν κάνει ζέστη έξω. Λόγω της δομής του προσώπου τους, αυτές οι ράτσες δε μπορούν να λαχανιάζουν τόσο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορούν να δροσιστούν εύκολα. Αυτό τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για θερμοπληξία και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με τη θερμότητα.
Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας.
Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν ο σκύλος δε μπορεί να διώξει την υπερβολική θερμότητα. Συνήθως χαρακτηρίζεται από εσωτερική θερμοκρασία σώματος 41°C και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό λαχάνιασμα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, κόκκινα ούλα και υπερβολικό σάλιο. Ο σκύλος μπορεί επίσης να φαίνεται κάπως πεσμένος, σαν να είναι εξαιρετικά κουρασμένος.
Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος υποφέρει από θερμοπληξία, βάλτε τον αμέσως μέσα και δώστε του άφθονο δροσερό νερό. Εάν είναι δυνατόν, βάλτε δροσερές πετσέτες στο σώμα του ή κάντε του ένα δροσερό μπάνιο.
Προσοχή: Παραλείψτε τα παγάκια. Ο πάγος και το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσουν σοκ στο στομάχι του σκύλου, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο άβολη.
Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων. Εάν ο σκύλος δε μπορεί να κινηθεί ή να περπατήσει, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή δε φαίνεται να ανταποκρίνεται όπως συνήθως, πηγαίνετε αμέσως στον κτηνίατρο.
Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας στο αυτοκίνητο.
Ποτέ. Ούτε σε μια συννεφιασμένη μέρα. Ούτε σε μια μέρα με αέρα. Ούτε για «μόνο πέντε λεπτά». Δεν υπάρχει ασφαλής χρόνος για να παραμείνει ένας σκύλος σε ένα ζεστό αυτοκίνητο και οι θερμοκρασίες μπορεί να αυξηθούν εξαιρετικά γρήγορα - ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά. Σε 30 λεπτά, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 40°C.
Comments